15. 11. 2007

Co je emetofobie a proč vznikly tyto stránky?

Emetofobie je iracionální strach ze zvracení, strach být v blízkosti zvracejících lidí a vlastně i ze zvracení samotného. V těch horších případech se lidé postižení touto fobií vyhýbají jídlu mimo domov a návštěvám společenských akcí, zvláště potom oslav. Mohou jen stěží jíst a bývají často chybně diagnostikováni jako anorektici.

Tato fobie se netýká jen stavu, kdy je emetofobikovi zle, ale nabourává mu i běžný život - emetofobik totiž prožívá konstantní strach, že jemu či někomu v okolí bude zle.
Tento strach člověka rozkládá. Pro emetofoby je zvracení jeden obrovský strach, mívají list se seznamem potravin, které za žádnou cenu nebudou jíst - jedná se většinou o potraviny s vyšší rizikovostí nějaké nákazy a nebo potraviny spojené s dřívějším zvracením. Většina emetofobů není scopna postarat se o své nemocné blízké. Někteří jsou dokonce ochotni spát i v mrazech s otevřeným oknem, aby zabili případný virus. Téměř všichni emetofobové odmítají cestovat po vodě - někteří odmítají létat a jsou i tací, kteří se vyhýbají pozemním dopravním prostředkům. Často emetofobové nenosí oblečení, které v den zvracení měli na sobě, nepijí ze stejného kalíšku, ze kterého ten den pili, bojí se dokonce i dne, kdy zvraceli. Emetofobové se bojí navštěvovat místa, kde by lidé mohli být opilí. Mnoho z nich se bojí i v divadle, kině a na sportovních akcích, kde se lidé shromažďují. Většina emetofobů neví, proč tuto fobii má. Emetofobové nerozeznají pocity hladu, pálení žáhy, plnosti žaludku apod. - vše je pro ně nevolnost.
V nedávném výzkumu se zjistilo, že průměrný neemetofob cítil nevolnost 15,6× za rok, průměrný emetofob 119× ročně - a to je trochu paradox - tito lidé, kteří téměř nikdy nezvrací, pociťují téměř denně nevolnost.

Stránky s touto tématikou vznikly především proto, že na českém webu stránky tohoto typu nejsou. Dají se sice najít na britských a amerických stránkách, kde je informovanost o této fobii daleko vyšší (a to i mezi lékaři), ale to není bohužel pro každého zcela přístupné.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

tak to se přiznám, že pokud nás na lékařský fakultě o emetofobii něco už učili, tak jsem to asi už zapomněl :)

možná proto, že to člověku přijde logický - myslím že nechuť do zvracení mají asi všichni lidi.

ale já zvracím docela rád :) většinou se mi po zvracení dost uleví z tý nevolnosti předcházející ať už ji způsobilo cokoli :)

přeju mnoho dnů bez zvratků v tomto i příštím roce ;) ... dobrej nápad o čem dělat stránky, taky bych rád měl nějaký užitečný tema

dan